The Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (RAWA)
RAWA


 

 

Metro, February 9, 2010

«De buitenlandse troepen hebben de situatie in Afghanistan enkel erger gemaakt»

«De VS hebben veel te veel politieke en economische redenen om in Afghanistan te blijven. Wat het nog moeilijker maakt om ons probleem op te lossen.»

De komst van de buitenlandse troepen in Afghanistan heeft de situatie voor de vrouwen in het land geen goed gedaan. Dat is de boodschap die Mariam Rawi (die onder een schuilnaam werkt en onherkenbaarop de foto wenste te staan, cdm), activiste van de Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (RAWA), de wereld in stuurt.

Mariam Rawi
Mariam Rawi

Rawi: «Met de war on terror is dedagelijkse situatie van Afghaanse vrouwen amper verbeterd. Er zijn nog steeds heel veel gevallenvan verkrachting, huiselijk geweld en onderdrukking, en een erg hoog cijfer van zelfdoding bij jonge meisjes. De bezetting heeft de situatie eigenlijk enkel erger gemaakt, omdat mensen nu ook onder de constante dreiging van raketaanvallen leven.»

Hoe strijdt RAWA voor betere vrouwenrechten?

«Die strijd is niet makkelijk, en zal nog veel tijd vergen. Maar we proberen vrouwen te helpen door ze onderwijs aan te bieden, wat we natuurlijk niet legaal kunnen. Om onze vrijheid terug te krijgen moeten we praten over verandering en revolutie, en daarin hebben we maar één wapen: het onderwijs. We moeten vrouwen laten inzien dat hun mening wel belangrijk is, en dat ze moeten geloven in hun rechten.»

Hoe ziet u de toekomst? Kan een conferentie zoals onlangs in Londen de dingen veranderen?

«In Londen is nog maar eens bewezen dat de westerse landen niet malen om wat de Afghaanse mensen doormaken. Het enige wat ze belangrijk vinden, is wat ze kunnen verdienen aan de oorlog. En wat de beloofde terugtrekking betreft: dat zijn enkel woorden op papier, valse hoop voor de vredesbeweging. De VS hebben veel te veel politieke en economische redenen om in Afghanistan te blijven. Wat het nog moeilijker maakt om ons probleem op te lossen.» (cdm)

www.rawa.org

Category: Dutch, Dutch Media - Views: 11130